Alarannan Kodan rakennukset ovat alun perin valmistuneet v. 2002. Muutostöitä ja pieni laajennus niihin tehtiin v. 2008.
– Kodan alakerta(sali, keittiö, eteinen) yht 70 m².
– Kodan yläkerta 20 m².
– Huvila n.100 m², Tupak+3mh+et+wc/suihku.
– Sauna 12 m², saunatupa 12 m² ja vilpola 12 m².
– Erillinen wc 3+3 m².
Tilaisuutesi yhteydessä on mahdollisuus monenlaisiin aktiviteetteihin: Loistavat veneily- ja kalastusmahdollisuudet alkavat heti omasta rannasta. Vieraiden käytössä on soutuvene.
Kauppa ja linja-autoasema sekä Iin kuntakeskuksen muut palvelut 2,8 km, KulttuuriKauppila 4,4 km, Valaistu hiihtolatu 5 km (kevättalvella jäälatu 50 m), Ratsastus 6 km, Golf 28 km, Kierikki 34 km, Rautatie-asema 38 km, Lentoasema 52 km, Bussipysäkki 0,4 km. Oulu 37 km, Kemi 73 km.
Voit saapua myös vesiteitse. Mereltä johtaa merkitty veneväylä perille saakka. Rantakestilän vieraslaiturissa onnistuu myös tankkaus.
Rantakestilässä, jossa Alarannan Kota sijaitsee, on ollut monenlaista toimintaa menneinä aikoina. Suomen ensimmäinen höyrysaha, Kestilän höyrysaha, toimi täällä 1859-1908. Sahasta on jäljellä muistomerkkinä hyvin säilynyt piippu.
Rantakestilässä oli myös uiton erottelualue ja tukikohta. Alueella työskenteli parhaimmillaan satoja työntekijöitä. Uitto lakkautettiin 1988. Uittoyhdistyksen entinen konttori ja varastorakennus on aivan naapurinamme. Uiton tukikohdassa on nykyisin kalastuskuntien kalahautomo. Uiton alusten korjaustelakan rakenteet ovat pienvenesatamassa edelleen nähtävissä.
Samalla alueella Rantakestilässä on toiminut myös Pohjolan pioneerien (PIONP 5) varuskunta välirauhan aikana 1.11.1940 – 17.6.1941. Iijokea tunnetuksi tehnyt Kalle Päätalo suoritti täällä myös palvelustaan. Alueella on kivipaasi muistomerkkinä varuskunnasta.
Iin mielenkiintoinen historia ylettyy kauas. Iin Hamina on jo 1300-luvulla tunnettu markkinapaikka, jossa on edelleenkin erikoinen, pääasiassa viime vuosisadalta peräisin oleva idyllinen puutalomiljöö: talot ovat vieri vieressä, kahden kiemurtelevan kujan, ylä- ja alakadun, varrella. Alue on nykyisin suojelukohde, johon järjestetään opastettuja kiertomatkoja.
Vielä kauemmas esihistoriaan voi tutustua Kierikkikeskuksessa. Se on Suomen rikkaimpia löydösalueita, johon on rakennettu erittäin kattava museo-kokonaisuus kivikauden kylineen ja museorakennus on Pohjoismaiden suurimpia hirsirakennuksia.
Tervetuloa Alarannan Kodalle!
© Alarannan Kota